Brunsviger er en klassiker ved brunchbordet, det er det ihvertfald her hjemme. Ungerne kender brunsviger som ‘sukkerkagen’, så når ungerne bestiller den, så går den under navnet sukkerkagen, hih – det er nu meget sødt.
Når man skal holde et lidt større brunch arrangement, så er det altså meget rart, at man ikke skal op klokken bæ om morgenen, for at bage og kokkerere. Jeg elsker at server lækker brunchmad, der kan forberedes i god tid, så jeg ikke skal stresse rundt inden gæsterne ankommer. Så jeg laver gerne en omgang koldhævet boller – både nogle lyse og nogle lidt grovere, så der er lidt til hver smag, noget kernefyldt rugbrød og en masse forskellige brunchretter, som hører sig til brunchbordet. Derudover hører der sig også lidt forskellige sødere sager til brunchbordet, heriblandt en brunsviger, kanelsnegle og croissanter – det er ihvertfald klassikere og selvskrevne brunch retter hos os.
Førhen er jeg altid stået op klokken bæ om morgenen, for at kunne bage både boller og brunsviger, men det er forlængst et afsluttet kapitel, nu er alt koldhævet – shiit hvor er det bare nemt og hvor smager det bare fantastisk. Koldhævet bageværk holder sig friskt og lækkert i op til flere dage, imodsætning til friskbagt brød og kage, der bliver tørt og kedeligt inden for en kortere periode. Derfor er man nødt til, at have et par gode koldhævede opskrifter ved hånden, når der skal holdes bruncharrangementer – bare lige, for at gøre det hele lidt nemmere.
Denne opskrift på koldhævede brunsviger er uundværlig. Den er super nem at lave, smager helt fantastisk og holder sig lækker og blød i op til 3 dage – måske længere tid, hvis I kan holde fingrene for de søde sager, heh. Dejen slåes sammen dagen før og kagen forberedes – det tager ikke mange minutter at bikse sammen. Dagen efter tages den ud af køleskabet, hvile hvile hvile og så skal den bare bages. 1-2-3 så har du den bedste brunsviger, som dine gæster vil elske. Denne brunsviger er blød, har en saftig krumme og bedst af alt, en generøs mængde af remonce – for helt ærligt, så er de fleste alt for nærige med remoncen – not the case with this cake!
Jeg har valgt at lave dejen, en lille my grovere end normalt – jeg har tilsat lidt grahamsmel. Det drejer sig kun om en lille mængde, så det er ikke noget du umiddelbart vil bemærke, slet ikke med den mængde remonce der er på kagen, hih. Jeg synes bare personligt, at grahamsmelen tilføre lidt ekstra struktur og bid, men det er jo også bare min personlige mening. Skulle det være et issue, at dejen er en lille my grovere, så drop grahamsmelen og erstat den med hvedemel, så er problemet hurtigt løst.
Den bedste opskrift på koldhævet brunsviger
Print OpskriftIngredienser
- Til dejen:
- 25g gær
- 4.5 dl vand
- 0.5 dl rapsolie eller solsikkeolie
- 2 spsk sukker
- 1 tsk salt
- 500g hvedemel
- 50g grahamsmel
- Til remoncen:
- 100g smør
- 300g farin
- 6 spsk sirup
Instruktioner
Rør gæren ud i vand til den er helt opløst.
Tilsæt olie, sukker, salt og mel, og rør dejen glat. Dejen skal være blød og våd.
Beklæd en bageform på 20x30 cm med bagepapir. Kom dejen i formen og glat den ud med fingrene, så den er ligeligt fordelt i hele bageformen. Yeps, det er en noget klistret fornøjelse, men det er bestemt det hele værd. Lav et par uddybninger i dejen med dine fingre, så godt som det nu er muligt.
I en lille gryde over svag varme, smeltes smøren til remoncen. Når smøren er smeltet tages gryden af varmen, og der tilsættes farin og sirup. Rør det godt rundt.
Hæld farin-siruppen over dejen og fordel den ligeligt.
Lad din brunsviger hæve tildækket, natten over i køleskabet.
Om morgnen tages din brunsviger ud af køleskabet. Lad den efterhæve 30 minutter på køkkenbordet.
Bag din brunsviger i en forvarmet ovn ved 200 grader varmluft, i 15 minutter.
Lad din brunsviger afkøle på en bagerist.
Brunsvigeren smager helt fantastisk når den stadig er lun – prøv det!
A havde en lille bradepande med brunsviger med til fødselsdags uddelling i skolen – mega praktisk og super nem løsning. Der er intet mere praktisk end bradepandekager, når det kommer til uddelling i skolen, på arbejdet eller til sport. Man er oftes heldig, at denne brunsviger stadig er lidt små lun når den skal deles ud – MUMS.
Ingen kommentar