Bageværk/ Madpakke hits/ Morgenmad/ Opskrifter

De bedste koldhævet boller

Opskrift på de bedste koldhævet boller

I dag er det lørdag og vi har absolut intet planlagt for i dag. Det er helt sikkert noget jeg godt kunne vende mig til, der er nu intet som at sove længe, og stå op til et lækkert morgenbord, bestående af disse herlige koldhævet boller. Det er meget forskelligt hvilke type koldhævet boller, jeg vælger at bage, for det er ikke alt vores unger er lige begejstret for. De vil helst ikke have noget med for mange kerner, og Kian vil gerne have nogle uden rosiner, så der er lidt at tage hensyn til, når jeg forbereder dejen om aftenen. Jeg har tidligere bagt nogle lidt grovere boller med havregryn og grahamsmel, og så laver jeg ret ofte de her lækre durumboller, begge opskrifter er naturligvis koldhævet.

opskrift på lette og luftige koldthævet boller

Der er simpelthen intet nemmere at lave, end koldhævet brød og jeg er kæmpe fan af koldhævet boller. Jeg elsker at man kan slå en dej sammen om aftenen og næste morgen, er dejen klar til at blive til en omgang boller. Nemmere bliver det da ikke! Denne opskrift jeg deler med dig i dag, er en opskrift på nok verdens bedste koldhævet boller! De smager simpelthen så fantastisk, de er bløde, sprøde, saftige og luftige på en og samme tid. Bollerne er spækket med lækre lufthuller, ligesom de boller vi kender fra bageren. Her er forskellen bare, at de er hjemmebagt og det giver altså lige lidt ekstra, til ens selvværd at man ved, at det er noget man selv har bikset sammen. Jeg synes faktisk også, at de smager lige end tand bedre end dem fra bageren, måske det er fordi jeg selv har bagt dem 😉 Der er intet som at se familien smovse dem i sig, med den største glæde i deres øjne og så bare vide, at skyldes ens bagefærdigheder. Jeg bliver skisme så stolt af mig selv fra tid til anden, over mine præstationer i mit lille bitte køkken. Måske du kan genkende følelsen ? 🙂

Når jeg bager lige netop de her boller, bruger jeg min Kenwood køkkenmaskine, da dejen skal tæskes godt igennem og det orker jeg på ingen måde, at gøre med hænderne. Jeg kan måske også undskylde det lidt med min sygdom, hvor mine håndled altid er hårdt ramt, så jo mere jeg kan skåne mine håndled des bedre. Det kan sagtens lade sig gøre uden en køkkenmaskine, men det tager dobbelt så langtid at ælte dejen med hænderne, så overvej lige en ekstra gang, at hive køkkenmaskinen frem fra skabet, hvis du har gemt den væk. Her hjemme står min Kenwood altid fremme, den fylder et ondt år i et køkkenskab, og jeg bruger den næsten hver dag, så der er ingen grund til, at den ikke har en fast plads på køkkenbordet. Jeg er dog ret træt af, at den ikke er kønnere at se på, så jeg overvejer lidt, at få den skiftet ud med en af de smukke Kitchenaid køkkenmaskiner, men det er stadig kun noget jeg overvejer.

Denne opskrift gav en ordentlig portion boller, så der var en del i overskud. Jeg kom dem derfor i de praktiske Istad plastposer fra Ikea med zip lukning. De er simpelthen så smarte og så findes de i flere forskellige størrelser, så der er altid en pose i den rette størrelse. Bollerne holder sig fint lækre og saftige i 2-3 dage, i den praktiske plastpose. Herefter er de lækre at riste og bruge i ungernes madpakke, eller til lækre bruschetta til tapas bordet. Jeg har endnu ikke prøvet at fryse dem ned, men jeg vil tro, at det sagtens kan lade sig gøre. Hvis du prøver at fryse dem ned, så lad mig endelig vide hvordan det går 🙂

Luftige koldhævet boller

Opskrift på de bedste koldhævet boller.

Du skal bruge følgende: 

  • 8 dl koldt vand
  • 15 g gær
  • 1 dl surdej
  • 30 g groft salt
  • 200 g grahamsmel
  • 1 kg hvedemel tipo /00

Sådan gør du: 
Rør gæren ud i det kolde vand.
Tilsæt surdej, salt og grahamsmel.
Tilsæt hvedemel over 2 omgange og ælt det godt sammen, til en glat og smidig dej. TIP!Det tager ca 10-12 minutter på røremaskinen. Jeg kører 5 minutter ved lav hastighed og 6-7 minutter på fuld hastighed, hvor min køkkenmaskine hopper og danser på køkkenbordet, så jeg må stå og holder den fast.
Efter 10-12 minutter er dejen glat, smidig og slipper skålens kanter. Stop køkkenmaskinen og lav en glutentest, ved at tage en lille stykke dej og trække det helt ud, så det bliver helt gennemsigtigt uden at gå i stykker. Hvis dejen går i stykker, skal du ælte dejen noget mere.
Kom dejen i en stor skål smurt med lidt olie. Dæk dejen til med husholdningsfilm og sæt den på køl.
Dagen efter vendes dejen forsigtigt ud på et meldrysset bord.
Skær bollerne ud med en bagespartel, en kniv kan også sagtens bruges, og løft dem forsigtigt over på en bageplade beklædt med bagepapir.
Lad bollerne hæve lunt og tildækket i 1 times tid.
Bag dem i en forvarmet ovn ved 250 grader varmluft, i 20-25 minutter, eller til de er flotte gyldne, og lyder hule når du banker på dem i bunden.
Lad bollerne afkøle på en bagerist i 10 minutter, hvorefter de er klar til at blive spist.

Nyd de koldhævet boller imens de stadig er lune, med en god klat smør. Jeg serverede dem til Rasmus med en god skive ost og et lille hjerte af syltetøj. En sød og kærlig lille gestus, bare fordi jeg elsker ham 🙂

Hvis du ikke ved hvordan man laver en surdej, så følg med nedenfor, for at få min nemme basis opskrift på surdej.

Opskrift på mine yndlings koldthævet boller

Opskrift på nem grundsurdej.

Du skal bruge følgende: 

  • 3 dl vand
  • 1 dl hvedemel
  • 1 dl rugmel
  • 1 dl grahamsmel

Sådan gør du: 
Pisk alle ingredienserne godt sammen, så der ikke er nogle klumper i dejen.
kom dejen i en plastikbeholder med låg, men lad låget sidde løst på toppen af beholderen.
Lad din surdej stå på køkkenbordet i 4 dage og pisk den godt igennem et par gangen om dagen. TIP! Dejen lugter forfærdeligt, så jeg åbner altid mit køkkenvindue, når jeg skal piske dejen igennem.
Efter 4 dage er dejen klar til brug. Hvis du godt kan lide at din dej er lidt ekstra sur, så lad den stå 1-2 dage yderligere.

Når du har brugt surdejen i dit brød, er det ved at være tid til, at genopfriske den surdej der er tilbage. Sådan holder du hele tiden din surdej i gang. Brug 1 dl “gammel” surdej, 2 dl vand, 1 dl hvedemel og 1 dl grahamsmel. Pisk det godt igennem, så der ikke er klumper i dejen. Lad surdejen stå på køkkenbordet, og pisk den igennem et par gange om dagen. Surdejen er bedst 8-24 timer efter, at den er blevet genopfrisket.

 

 

Ingen kommentar

Skriv et svar