Hverdag

Torsdags tanker om pigmentforstyrrelser

Lille L er ramt af pigmentforstyrrelse på hans venstre baglår, måske du allerede har lagt mærke til det, – samt hans store modermærker på ryggen, når jeg har lagt billeder op af en badeglad L?

Hvorfor han har det ved jeg egentligt ikke, men det har jeg forsøgt at gravet mig lidt dybere ned i.

Jeg har researchet lidt på google og er egentligt ikke blevet så meget klogere, men jeg er til gengæld blevet klogere på hyperpigmentering. Måske du bedre kender det som hormonpletter? Det er de der brune irriterende pletter på huden, hvor lille L’s er lyse.

Hvis du ikke har hørt om hyperpigmentering før, så vil jeg da lige hurtigt forklare, hvad jeg er kommet frem til via google nedenfor.

Hyperpigmentering er når områder af huden bliver mørkere end den øvrige hud, aka irriterende brune pletter på huden – som jeg nævnte lidt længere oppe i teksten.

Det kan skyldes overdreven udsættelse af sollys, men er oftes relateret til hormonelle påvirkninger – graviditet og p-piller.

De mørke pigmentpletter kan spænde fra at være en mild misfarvning, til meget markante pletter.

Hyperpigmentering er svær at behandle, dog ikke umuligt! Effekten af behandlingen afhænger af årsagen til problemet. Skyldes hyperpigmenteringen sollys er det forholdsvis nemt at fjerne, hvorimod pigmentpletter fra graviditet eller p-piller er lidt mere tricky.

Hvis du lider af hyperpigmentering, så husk altid at bruge solcreme med en høj faktor – gerne 50+, for at forhindre yderligere pigmentering – det ved du sikkert allerede. Eksponering af sollys eller ultraviolette stråler – solarie, forværre problemet, hvilket gør det ekstra vigtigt at huske solcremen. Det samme gælder for lille L, med hans pigmentforstyrrelse, her er det dog for at undgå skoldning.

Har du fået pigmentpletter under din graviditet, forsvinder de oftes efter fødslen – kan dog komme igen ved ny graviditet eller ved genoptagelse af p-piller, men af og til, bliver de desværre permentet.

I de svære tilfælde kan pigmentpletterne afbleges ved påførelse af specielle cremer, der lysner huden, eller ved laserbehandling. Dette skal dog forgå i samråd med din hudlæge.

 

Så alt i alt er jeg blevet en del klogere på pigmentpletter og knap så klog på pigmentforstyrrelser, hmm..

Jeg krydser fingre for, at det ikke breder sig og måske bliver mindre i takt med at han vokser? Heldigvis sidder det et sted der kan skjules, for i bund og grund genere det nok mig mere end det genere ham.

Nårh, men det var egentligt bare lidt torsdags tanker fra mig, nu må jeg hellere komme tilbage til mine anatomi og fysiologi lektier – det her var lidt af en overspringshandling, hih, de laver jo ikke sig selv.

Rigtig god aften.

// Sponseret indhold //

4 Kommentar

 • Reply
  Jane
  24. august 2018 at 10:52

  1000 tak for nyttig info 🙂 jeg har faktisk også pigmentpletter. Jeg har lidt i den øverste del af panden, lidt på brystet og lidt i nakken. Det i nakken var jeg altid super træt af da jeg var barn, for ofte når jeg kom til en ny frisør eller var på ferie ved min moster så troede de at det var gravrust så jeg blev altid vasket til min moster til sidst blev overbevist om at det ikke forsvandt uanset hvor meget hun skrubbede. Det i panden og på brystet er først kommet her de sidste par år, og tænker at du har ret at det måske skyldes sol eller hormoner. Ja jeg bliver 47år lige om lidt så det er vel ved at være ved den tid hvor overgangsalderen lurer lige om hjørnet. Men pyt det er ikke så slemt at det genere mig.

  Rigtig god weekend 🙂
  Mange hilsner
  Jane

  • Reply
   Camilla
   24. august 2018 at 13:13

   Hej Jane
   Dejligt at det kunne bruges 😊Det er utroligt så meget man kan lære, på nogle enkelte google søgninger.

   Så husk endelig, at pakke en faktor 50 med i kufferterne, når I snart vender snuden mod Florida 😀

   Tak og i lige måde 😊
   Mvh Camilla

 • Reply
  Jane
  24. august 2018 at 13:19

  Hej Camilla 🙂

  Du kan tro at der kommer faktor 50 med i kufferten. Og nu er der kun 42 dag. 😉

  Jeg har faktisk lige fået kontakt til min halvbror, som er adopteret væk og bor der over. Så han kommer ned og besøger os et par dage hvis alt går efter planen. Det er så vildt, vi har skrevet sammen men vi har ikke set hinanden i næsten 24 år :O Så jeg glæder mig rigtig meget.

  Mange hilsner
  Jane

  • Reply
   Camilla
   27. august 2018 at 10:31

   Tiden går simpelthen så hurtigt, 42 dage er jo ingen tid 😊

   Det lyder vildt spændende.Jeg håber mødet med din halvbror kommer til at gå over al forventning 😊

  Skriv et svar