Semlor, en klassisk og uimodståelig svensk fastelavnsbolle, der smager himmelsk.
En semlor består af 3 forskellige komponenter; en sød bolle, mandelfyld og en sødmefyldt flødeskum, thats it. Så simpelt, but oh so delicious!
Jeg har været mange forskellige opskrifter igennem, da der åbenbart er mange forskellige takes på mandelfyldet. Mange er lavet på marcipan og bevares, det smager virkelig også godt, men jeg er nu mest til min egen opskrift. En opskrift hvor mandelfyldet er uden marcipan, men lavet på rene råvare, som giver et virkelig lækkert resultat.
Semlor ligner noget, der er ret kompliceret at lave, men faktisk er det super nemt. Det lækre udseende snyder. Så hvis du vil imponere familien, vennerne eller dine gæster, så kan jeg varmt anbefale denne opskrift.
Det der tager længst tid at lave, er bollerne. Mandfyld og topping tager ikke mange minutter at lave og kan laves på forhånd.
Opskrift på syndige Semlor
Print OpskriftIngredienser
- Søde boller:
- 1 pk. gær
- 4 dl mælk, lunet
- 3 æg, + 1 til pensling
- 900g hvedemel
- 200g sukker
- 1 knsp salt
- 2 tsk kardemomme
- 150g smør, blødt og skåret i små tern
- Mandelfyld:
- 300g mandler
- 350g flormelis
- 2 dl piskefløde
- 1 tsk vanilla paste
- Topping:
- 5 dl piskefløde
- 3 spsk flormelis
- 1 spsk vanilla paste
Instruktioner
Søde boller: Smuldre gæren og rør gæren ud i den lune mælk.
Tilsæt æg, efterfulgt af mel, sukker, salt og kardemomme.
Ælt det godt sammen ved lav hastighed på køkkenmaskinen, i 5 minutter.
Tilsæt de bløde smørtern og ælt det godt ind i dejen. Ælt dejen i 10 minutter ved medium hastighed, til den er glat og smidig.
Lad dejen hæve lunt og tildækket i 1 time.
Når dejen er færdighævet, vendes den ud på et let meldrysset bord. Del dejen i 20 lige store stykke.
Form bollerne og sæt dem på 2 bageplader beklædt med bagepapir. Dæk bollerne til og lad dem efterhæve i 30 minutter.
Pensl bollerne med 1 sammenpisket æg, og bag dem i en forvarmet ovn ved 180 grader almindelig ovn, i 12-15 minutter, eller til de er flotte gyldne.
Lad de søde boller afkøle helt på en bagerist.
Mandelfyld: Kom mandlerne i en foodprocesser og blend til fine små stykker. Kom dem herefter i en skål og tilsæt resten af ingredienserne. Bland det hele godt sammen til en lækker paste. Hvis din paste bliver for tyk, så tilsæt lidt ekstra fløde.
Topping: Kom alle ingredienserne i en skål og pisk til en fast flødeskum.
Sådan samler du dine semlor: Tag de helt afkølede boller og skær en trekant i toppen af hver bolle, og løft forsigtigt toppen/låget af - gem alle toppe, da de skal tilbage på bollerne. Udhul forsigtigt lidt af bollen, så der er plads til en spsk. mandelfyld.
Fyld cirka 1 stor spsk mandelfyld i alle bollerne. Brug en spsk til at fordele og jævne fyldet i bollerne ud.
Kom flødeskummen i en sprøjtepose med en stor stjernetyl. Top alle bollerne med flødeskum, og sæt så det lille trekantede låg tilbage på bollerne.
Drys til sidst med sigtet flormelis inden servering.
Noter
Dr. Oetker laver blandt andet en vanilla paste, som kan købes i velassorterede supermarkeder.
Nyd de lækre Semlor når de er frisklavet, da komponenterne er helt perfekte her. Den bløde bolle, det lækre mandelfyld og den sødmefyldte flødeskum, smelter sammen på en sådan måde, at hver bid smager som en bid af himlen.
Der er ingen pæn måde at spise denne herlig på, so dig in.
Rigtig god fornøjelse og velbekomme.
Ingen kommentar