Kager/ Opskrifter

Rugbrødslagkage med æble- havtorn og luftig mascarponecreme

Rugbrødslagkage med æble- havtorn og luftig creme

Rugbrødslagkage er en sønderjysk klassiker, som jeg altid fik serveret hos min farmor. Min farmor er nemlig noget af en haj i et køkken – er alle farmødre ikke det? Min farmor er af den gamle skole og derfor, var der altid de gamle danske klassikere på menuen – lidt af et slaraffenland. Deres have stod altid knivskarpt og bugnede af diverse frugtbede, hvor der kunne høstes alt hvad hjertet begærede af frugt og bær. Deres kæmpe store kirsebærtræ er især noget jeg misunder. Når vi en dag flytter i hus – ja vi bor også i hus nu, men et rækkehus er bare ikke helt det samme, så er jeg simpelthen nødt til, at eje et kirsebærtræ!

Sønderjysk rugbrødslagkage

Når, men her hjemme var denne gamle klassikker på menuen, for lidt tid siden. Det er hundredeår siden, at jeg har fået en rugbrødslagkage, det er ikke lige den type kage, der typisk bliver serveret når man er ude – ærgerligt, for rugbrødslagkage er total undervurderet.

En rugbrødslagkage smager ikke, som en typisk lagkage, der er lidt mere bid i bunden og den er lidt ekstra saftig – super lækkert. Det er uden tvivl en gammel klassikker, der er kommet for at blive, ihvertfald her hjemme. Af og til er det altså godt, at hive en gammel klassikker frem, puste lidt nyt liv i den gammel opskrift og skabe lidt opmærksomhed omkring den. Det vil være så ærgerligt, at den helt går i glemmebogen.


Jeg har valgt at fylde min rugbrødslagkage med en ret så lækker æble- og havtorn grød. Den er ikke hjemmelavet, af og til må man godt springe over, hvor gærdet er lavest, hvilket jeg har gjort her. Hvis du godt vil lave din egen grød, så go for it! Jeg elsker alt der er hjemmelavet og jeg laver typisk også det hele selv, men når man nu kan købe så lækker en grød, hvorfor så ikke bruge den? Lagkagen vil også smage helt fantastisk, med en let syrlig grød/kompot, eventuelt noget med solbær ville være alt for lækkert. Mulighederne er mange, så lad vær med at se begrænsninger, hih.

Udover den lækre æble- havtorn grød, så er der også et ret så lækkert lag af en luftig vanilje- mascarponecreme, mums siger jeg bare. Kombinationen af de saftige bunde med bid, den smagsfulde grød og den søde creme, er out of this world. Rugbrødslagkagen gik lige i hjertet på alle gæsterne – ungerne not so much, de vil heller have den klassiske lagkage. Vores unger vil kun have de ting, som de kender i forvejen, hih. De er ret så tossede, men om ikke andet, så må konklusionen være, at det er en ‘voksen’ kage, en af de ret så lækre af slagsen.

Kagen er simpel og meget nem at lave, og så kræver den ikke de store køkken færdigheder at beherske – I love it.

Opskrift på klassisk rugbrødslagkage

Rugbrødslagkage med æble- havtorn og luftig creme

Print Opskrift
Serveringer: 12 Forberedelsestid: 45 minutter

Ingredienser

  • Bunde:
  • 150 g rugbrød
  • 1 tsk bagepulver
  • 100 g hasselnødder
  • 2 spsk kartoffelmel
  • 3 æg
  • 170 g sukker
  • Fyld:
  • 250 g mascarpone
  • Kornene fra 1 vaniljestang
  • 2.5 dl piskefløde
  • 4 spsk flormelis
  • 1 pk. æble- og havtorn grød
  • Chokoladespåner til pynt

Instruktioner

1

Bunde:

2

Blend rugbrødet fint - skal minde lidt om en grov mel.

3

Blend hasselnødder til mel.

4

Bland rugbrød, hasselnødder, bagepulver og kartoffelmel godt sammen.

5

Pisk æg og sukker hvidt og luftigt - tager 5-8 minutter.

6

Vend forsigtigt rugbrødsblandingen i æggemassen.

7

Kom dejen i en smurt springform på 20 cm. Bag kagen i en forvarmet ovn, ved 200 grader i 20-25 minutter, eller til en tandstik trækkes op uden våde krummer på.

8

Lad kagen afkøle på en bagerist.

9

Flæk kagen til 2 bunde.

10

Fyldet:

11

Kom mascarpone, vaniljekorn, flormelis og piskefløde i en stor skål.

12

Pisk med en elpisker til en lækker og fast, men luftig creme.

13

Saml kagen:

14

Læg den ene bund på et kagefad og fordel halvdelen af æble- havtorn grøden i en jævnt lag. Kom herefter halvdelen af vanilje- mascarponecremen på og læg derefter den sidste bund på.

15

Fordel resten af æble- havtorn grøden på bunden, herefter vanilje- mascarponecremen og top af med chokoladespåner.

Noter

Brug rugbrød uden kerner

Rugbrødslagkagen opbevares på køl og kan med fordel laves, dagen før den skal serveres.

Rigtig god fornøjelse.

Bedste opskrift på rugbrødslagkage

Ingen kommentar

Skriv et svar