Det er ikke særlig lang tid siden, at jeg smovsede denne herlighed i mig, sammen med en masse fødselsdagsgæster. Faktisk kunne jeg virkelig godt spise et stykke lige nu! Vores datter blev 6 år for 3 uger siden, og hun havde helt styr på, hvordan hendes fødselsdagskager skulle se ud, og præcis hvad de skulle indholde, så mor her stod skoleret i køkkenet, for at opfylde vores “lille” prinsesses ønske. Alina forsvandt hurtigt ud af køkkenet igen, men til gengæld overtog vores mindste, Linus, hendes plads og hjalp med at bage lagkagebunde, lave de forskellige mousse og pynte lagkagerne. Han glemte bare lige det der med, at han enlig kom for at hjælpe og ikke, for at slikke skålene rene, tihi.
Lagkagen smagte helt igennem fantastisk og var et kæmpe hit blandt familien. Lagkagen består af lækre og luftige mørke lagkagebunde, solbær mousse, nougatmousse, marcipan langs kanten, glasur på toppen, små vivler af flødeskum, pyntet med friske jordbær og vindruer, samt chokoladespåner i midten. Det er en lagkage der smager himmelsk, men et lille stykke rækker langt, da lagkagen er proppet med skønne fyldige mousser.
Jeg lavede lagkagen dagen før vi holdte fødselsdagen, og pyntede den på selve dagen. På den måde kunne solbær og nougatmoussen nå, at sætte sig ordentligt. Der er ikke noget værre, end en mousse der ikke har nået, at sætte sig ordentligt, timing is everything! Lagkagen kan sagtens spises på andre tidspunkter, end lige til fødselsdage. Den vil være fantastisk på en kold og grå søndag, i godt selvskab og med en kop varm kakako.
Dette er uden tvivl lagkagen der vil imponere og feje benene væk under dine gæster, så hvis du leder efter en kage der kan imponere, så kan du godt indstille din søgen. Indholdet og udseendet på kagen kan med fordel varieres, så det passer til din smag.
Opskrift på lagkagebunde.
Du skal bruge følgende til lagkagebundende:
- 150g blødt smør
- 150g sukker
- 3 æg
- 130g hvedemel
- 30g kakaopulver
- 1 tsk bagepulver
Sådan laver du lagkagebunde:
Smør og sukker piskes let og luftig. Tilsæt æggene i ét ad gangen.
Sigt mel, kakaopulver og bagepulver og vend det i massen.
Kom dejen i en smurt springform. TIP! Jeg brugte en springform på 20 cm.
Bag kagen i en forvarmet ovn ved 200 grader, varmluft. Bag kagen i 15-25 minutter, tjek efter med en tandstik. Kagen er færdig når tandstikken trækkes op uden krummer på.
Kagen afkøles helt, inden den flækkes til 3 tynde bunde. TIP! Bundene kan med fordel bages dagen før, eller fryses ned. Læg blot et stykke bagepapir imellem hver bund og kom dem i en frysepose.
Opskrift på Solbærmousse.
Du skal bruge følgende til solbærmousse:
- 100-150g solbær, frost
- 1/4 dl sukker
- Kornene fra 1/2 vaniljestang
- 3 spsk vand
- 3 blade husblas
- 1/4 L piskefløde
Sådan laver du solbærmoussen:
Solbær, sukker, vaniljekorn og vand bringes i kog. Lad det simre til bærene er kogt godt ud.
Udblød husblassen i rigeligt med koldvand.
Når bærene er færdigkogte, tages gryden af varmen og solbærmassen blendes godt igennem med en stavblender.
Sigt solbærgrøden, så du får en glat og ensartet solbærgrød.
Tag husblassen op og knug overskydende vand fra, og tilsæt dem til den varme solbærgrød. Rør godt rundt indtil husblassen er helt opløst.
Stil gryden til siden og lad solbærgrøden køle ned til stuetemperatur. Grøden må ikke begynde at stivne.
Pisk 1/4 l fløde til flødeskum og vend den afkølet solbærgrød, forsigtigt med flødeskummen. Stil solbærmoussen på køl i et par timer, så den kan nå at sætte sig. Tip! Jeg kommer altid mine bunde i en bagering med kageplast, så kan jeg nemlig komme min mousse direkte på bundene og sætte den på køl, så moussen sætter sig præcis som jeg ønsker.
Opskrift på Nougatmousse.
Du skal bruge følgende til nougatmousse:
- 150g nougat
- 1/4 dl mælk
- 3 blade husblas
- 1/4 L piskefløde
Sådan laver du nougatmoussen:
Udløb husblassen i rigeligt med koldt vandt.
Varm mælken op til kogepunktet. Tag gryden af varmen og smelt husblassen i den varme mælk.
Skær nougaten i små stykker og rør den i den stadig varme mælk. Pisk det godt sammen, til du har en jævn nougatmasse.
Stil nougatmassen til side og lad den køle ned til stuetemperatur. Massen må ikke begynde at stivne.
Pisk 1/4 L fløde til flødeskum og vend den i den cremede nougatmasse. Stil nougatmoussen på køl i et par timer, så den kan nå at sætte sig. Tip! Jeg kommer altid mine bunde i en bagering med kageplast, så kan jeg nemlig komme min mousse direkte på bundene og sætte den på køl, så moussen sætter sig præcis som jeg ønsker.
Jeg pyntede lagkagen med et hvidt marcipan omslag, langs hele kanten af lagkagen. Jeg havde en rest hvid marcipan liggende, ellers havde jeg helt klart valgt en helt almindelig marcipan, da jeg godt kan lide det lidt rå udtryk ren marcipan har. Herefter kom jeg glasur på hele toppen af kagen, sprøjtede nogle vivler af flødeskum, med en stjernetyl, pyntede med jordbær og vindruer og til sidst med en masse chokolade spåner i midten.
Rigtig god fornøjelse, med at lave den imponerende herlighed.
19 Kommentar
Sonia Østergaard
16. marts 2018 at 18:33kan det passe at der kun skal bruges 1/4 dl mælk til nougatmoussen?
Camilla
16. marts 2018 at 18:36Hej Sonia
ja det er helt korrrekt 🙂
Mvh Camilla
Kristine
7. september 2018 at 16:14Vil tillade mig at stille samme spørgsmål – 1/4 dl mælk? det er da ikke meget til at smelte husblas. Det skulle ikke være liter (selvom det nu lider af meget)?
Camilla
7. september 2018 at 16:46Hej Kristine
Der behøves ikke mere end 1/4 DL til at smelte husblassen med 😊 Hvis du føler at det er for lidt, kan du altid spæde den op med lidt mere mælk – har dog ikke selv forsøgt mig med en større mængde selv.
Mvh Camilla
Simone
5. januar 2019 at 21:33Hej 😁 Vil gerne springe ud i at lave et forsøg på denne lækre kage inden fødselsdag i næste måned. Men de kageringe af plast – har du et link? Er i tvivl om str og højden 😣
Camilla
5. januar 2019 at 22:29Hej Simone
Den kan jeg godt forstå at du vil lave – den smager fantastisk 😊
Det er ikke kageringe af plast jeg bruger. Jeg bruger en almindelig bagering, hvor jeg har kommet kageplast indvendigt – giver det mening? 😊 Jeg køber gerne kageplasten hos kforkage.dk der er altid god service og hurtig levering, og jeg køber typisk den der hedder 10 eller 12 cm 😊
Rigtig god weekend 😊
Mvh Camilla
Simone
10. januar 2019 at 19:34Tak Camilla!
Så bageplasten skal hedde 10 eller 12 cm, hvad med bageringen? 😄
Camilla
16. januar 2019 at 16:57Den er på 20 cm som skrevet i opskriften 😊 Bageform og bagering skal have samme mål.
Simone Skaarup laursen
15. januar 2019 at 22:20Hej igen 🙂 skal lave kagen næste uge, og vil lige prøve den af inden – jeg er måske dum at jeg ikke selv kan regne ud hvilke mål de forskellige skal have, men håber du ser mit spørgsmål 😄
Camilla
16. januar 2019 at 16:58Der findes ingen dumme spørgsmål 😊 Der er netop svaret på dit spørgsmål nedenfor.
Signa Andersen
28. februar 2019 at 17:17Kan ikke få nougatmassen at virke, selv om jeg har fulgt din opskrift. Har du gryden på varmen mens du smælter nougaten? Hos mig blev massen helt stiv men jeg rørte nougaten i mælken og husblas 🙁
Camilla
11. marts 2019 at 15:05Hej Signa
Ja, gryden er stadig på varmen når nougaten smeltes 😊Nougat og mælk smeltes sammen, hvorefter at husblassen tilsættes. Hvis det ikke gøres i den rigtige rækkefølge, så vil husblassen drille. Du kan også tilsætte lidt ekstra mælk og se om det kan løsne lidt op for massen, hvis den driller.
Mvh Camilla
Simone
21. februar 2024 at 11:15Hej.
Ville det være muligt at smøre kagen op, istedet for at bruge marcipan?
Vh
Herit
15. oktober 2019 at 10:55Hejsa, denne ser bare så lækker ud. Mine tvillinger bliver 2 år på lørdag, der skal den prøves👌
Jeg har dog ingen form i str. 20, har du prøvet at lave den i str. 26? Eller tror du det bliver for lav en kage?
Vh Herit
Camilla
15. oktober 2019 at 11:07Hej Herit
Hvis den laves i en større form vil den blive meget flad, så jeg vil anbefale at købe en form på 20 cm, eller måske doble opskriften op istedet 😊
Mvh Camilla
Ditte
23. juli 2020 at 18:20Hej. Ud fra billedet synes jeg mousserne er meget faste ud, vil bare høre om det måske er billedet der snyder? 🙂
– Ditte
Camilla
23. juli 2020 at 18:46Hej Ditte
Mousserne er faste, så billede snyder ikke 😊
Mvh Camilla
Elisa
15. juni 2021 at 17:17Hej,
Jeg kan læse i kommentarerne at det skal være 1/4 dl og ikke 1/4 L i nougat moussen.
Gælder det også solbær moussen? Mvh. Elisa
Camilla
15. juni 2021 at 17:44Hej Elisa
der er 1/4 dl mælk og 1/4 L fløde til nougatmoussen, så lad dig endelig ikke snyde – opskriften er korrekt 😊 I solbærmoussen skal der bruge 1/4 L piskefløde (2.5 dl) 😊
Mvh Camilla