Jeg tror at vi alle kender til de lækre kanelgifler fra Pågen. Jeg har igennem flere år været afhængig af de små sataner, eller afhængig og afhængig er måske så meget sagt, men jeg er ihvertfald typen, der ikke kan stoppe halvvejs i en pose. Går jeg først igang med en pose gifler, så stopper jeg ikke før den er væk. Det er altså skidt det er, men hvad skal man dog stille op med den type afhængighed ? hihi.
Jeg har længe forsøgt at bage mig frem til nogle gifler, der var Pågen værdige og hvergang er jeg fejlet, men nu synes jeg endelig at den er der. Jubii, hvor er det skønt endelig at kunne bage sine egne kanelgifler, som smager SÅ meget bedre end dem vi kender fra Pågen. Man kan også købe kæmpe kanelgifler i forskellige bager rundt om i landet og de er også rigtig lækre, men de kommer slet ikke i nærheden af de her lækre hjemmelavet gifler, som er bløde og snaskede på en og samme tid. Du er simpelthen nødt til at prøve dem!
De er ret så nemme at lave og minder utrolig meget om kanelsnurrer og kanelsnegle, forskellen er vel egentlig bare, at de her kanelgifler er foldet på en lidt anden måde. De smager virkelig syndigt og kan holde sig lækre og snaskede i op til 2 dage, hvis du sørger for at opbevarer dem i en tætlukket beholder, eller gør som jeg, og opbevare dem i Istad plastposer fra Ikea med zip lukning. De er simpelthen så smarte og så findes de i flere forskellige størrelser, super pratisk!
Ingredienser
- Du skal bruge følgende til dejen:
- 25g gær
- 5 dl sødmælk, fingerlunt
- 1 æg + 1 æg til pensling
- 1.5 dl sukker
- 1 tsk groft salt
- 1 tsk kardemomme
- 800g +/- mel
- 80g blødt smør, skåret i små tern
- Du skal bruge følgende til fyldet:
- 200 g blødt smør
- 100 g sukker
- 100 g farin
- 4 tsk kanel
Instruktioner
Rør gæren ud i den lune mælk. TIP! Hvis du har en røremaskine, vil jeg anbefale at du bruger denne.
Tilsæt æg, sukker og salt.
Tilsæt mel og kardemomme over 2 omgange og ælt det godt sammen. TIP! Dejen skal være blød, men du skal stadig
kunne arbejde med den i hånden. Skulle dejen være alt for klæg og klistret, så tilsætte lidt ekstra mel.
Tilsæt de bløde smørtern og ælt det godt ind i dejen. Ælt dejen til den er glat og smidig. TIP! Det tager ca 6-8 minutter på røremaskinen. Jeg kører 3-4 minutter ved lav hastighed og 3-4 minutter på fuld hastighed.
Lad dejen hæve lunt og tildækket i skålen i 1 time.
Imens dejen hæver, laves remoncen.
Når dejen er færdighævet, vendes den ud på et let meldrysset bord.
Del dejen i 2 og rul hver portion ud til ca 30 x 45 cm
Smør remoncen ud i jævnt lag og start så med at folde dejen.
Start på den lange side og fold dejen omkring 4-5 cm ind over sig selv og fortsæt så på samme måde, indtil alt dejen er foldet. På denne måde, opnår du en flad pølse frem for den runde pølse, som vi kender fra klassiske kanelsnegle.
Skær stykker på ca 5-6 cm af den flade pølse og sæt dine gifler på 2 bageplader med bagepapir. Sørg for at der er godt mellemrum imellem hver giffel.
Dæk kanelgiflerne til og lad dem efterhæve i 30 minutter.
Pensl kanelgiflerne med 1 sammenpisket æg og bag dem i en forvarmet ovn ved 200 grader, i 13-16 minutter, eller til de er flotte gyldne.
Afkøl giflerne på en bagerist, eller spis dem mens de stadig er lune.
Giflerne er en skøn snack når lækkersulten melder sig, hvis du vil forkæle ungerne lidt ekstra i madpakken, til børnefødselsdagen eller bare som en syndig lille dessert.
Rigtig god fornøjelse og velbekomme.
Opgiv endelig ikke, hvis du har forsøgt dig med kanelgiflerne og synes synes at det er svært, de vælter i ovnen, eller at de har en ud ad kroppen oplevelse. Det tager måske lige et par gange, før den sidder lige i skabet. Et lille tip er, at sætte en tandstik i midten af hver gifel, det holder dem nogle gange oprejst i ovnen. Du kan også vælge, at nøjes med at folde dejen ind over sig selv 2 måske 3 gange, skære hver gifel endnu bredere og måske droppe efterhævningen. Mulighederne er mange, så opgiv endelig ikke, leg lidt med det, for lige pludselig, så er den der bare, og det er bestemt det hele værd!
8 Kommentar
Louise
5. november 2018 at 12:42Hvor mange gifler får du af en potion
Camilla
5. november 2018 at 12:47Hej Louise
Det afhænger af hvor store/brede du laver giflerne, men portionen giver 2 bradepander med gifler 😊
Mvh Camilla
Sara
9. november 2018 at 10:56Start på den lange side og fold dejen omkring 4-5 cm ind over sig(nr 11)
Mente du mm eller cm???
Camilla
9. november 2018 at 10:58Hej Sara
Det er 4-5 cm dejen skal foldes ind over sig selv 😊
Mvh Camilla
Emma
11. marts 2019 at 10:26Har du prøvet at fryse dem ned? 🙂 Bliver de tørre eller måske endda bedre af at fryse dem ned og lune dem, når man skal bruge dem? 🙂
Camilla
11. marts 2019 at 15:17Hej Emma
Jeg har endnu ikke prøvet at fryse dem ned. De når at forsvinde, inden jeg får tænkt den tanke, at der skal et par stykker i fryseren 😊
Personligt ville jeg tage dem ud af ovnen et par minutter før, fryse dem ned i en tætlukket boks og når de så skal varmes, så vil jeg give dem de sidste par minutter i ovnen. Hvis de varmes direkte fra frys, så vil jeg skyde på, at de skal have 10-15 minutter ved 180 grader varmluft 😊
Mvh Camilla
Lene Juhl Litner
18. juni 2019 at 9:51Har nu bagt disse et par gange, de er virkeligt lækre og en klar favorit hjemme hos os mums 😋
Jeg har frosset dem ned i fryse poser med bage papir imellem hver. Tag dem ud af fryseren og lad dem ligge på bordet 1 tines tid, giv dem 1/2 minut i mikroovnen eller et par minutter i ovnen så er de næste som nye
Camilla
27. juni 2019 at 18:08Hej Lene
Det er jeg SÅ glad for at hører, for de er også en klar favorit her i huset 😊
Tusind tak for tippet, det vil jeg prøve næste gang der er hjemmelavede gifler på menuen 😋
Mvh Camilla