Har du prøvet at lave grydebrød før?
Det har jeg nemlig ik – ihvertfald ikke før nu og skal jeg være helt ærlig, så er mit første forsøg med et grydebrød, blevet ret så vellykket. Måske det skyldes, at jeg har lavet samme opskrift et utal af gange før, blot som et almindeligt brød – I don’t know.
Tidligere har jeg ikke haft en gryde, som kunne tåle så høj varme, eller rettere, jeg har ikke helt kunne finde ud af, om vores gryder kunne gå i ovnen. Nu har jeg endelig fået erhvervet mig en Le Creuset gryde, som er intet mindre en perfekt til formålet – jeg kan slet ikke få armene ned af begejstring.
Faktisk så har gryden været på min ønskeseddel igennem de sidste 4-5 år, så det var virkelig på tide, at den fandt vej til mit køkken.
Straks da gryden var blevet pakket ud af dens indpakning, gik jeg i krig med det omtalte grydebrød, som nok er verdens bedste af sin slags. Efter min mening er det uden tvivl verdens bedste, men man ved jo aldrig helt, om din bager måske har et grydebrød der er lige en nøk bedre end dette? – det har vores bager ihvertfald ik, hih.
Brødet er super nemt at lave og kræver egentligt ikke de vilde skills, så manglende skills i køkkenet, kan du ihvertfald ikke bruge som en undskyldning.
Grydebrødet er koldthævet – I love it, hvilket gør hele processen ekstra nem, samtidig med, at det giver en følelse af, at hæveperioden er skippet. Det lyder måske lidt skørt, men jeg hader når brød skal hæve og når det er koldhævet, så ligger jeg ikke på samme måde mærke til at det hæver.
Du må godt sige jeg er tosset, for jeg ved det godt selv, heh.
Grydebrød indholder lidt surdej, hvilket giver en helt fantastisk krumme. Denne surdej skal du gå igang med 4 dage før, at du godt vil lave brødet. Måske du er heldig at kunne få lov til at købe, eventuelt få, lidt surdej hos din lokale bager. Jeg laver det altid selv, da jeg oftes planlægger mad for flere dage af gangen, men jeg kan sagtens se udfordringen ved, at at man ikke kan lave brødet spontant. For hvem elsker ikke at være spontan?
Grydebrødet smager helt fantastisk, så kast dig endelig ud i det!
Nok verdens bedste koldhævet grydebrød
Print OpskriftIngredienser
- 5.5 dl koldt vand
- 0.5 dl surdej
- 10g gær
- 100g grahamsmel
- 100g speltmel
- 450g hvedemel
- 15g groft salt
Instruktioner
Udblød gær i koldtvand og tilsæt så surdejen.
Tilsæt resten af ingredienserne og ælte det hele godt sammen i 2 minutter ved lav hastighed. Sæt herefter farten op og ælt det hele godt sammen i 8-10 minutter, eller til dejen slipper siderne i skålen og samler sig om dejkrogen - lav gerne en glutentest.
Smør en stor skål eller plastbeholder med olie. Kom den færdig æltet dej i skålen og læg låg på, så dejen ikke tørrer ud.
Stil dejen på køl og lad den hæve i 12 timer, til dobbeltstørrelse.
Dagen efter: Tænd ovnene på 250 grader varmluft. Sæt gryden på mindst 4,8L ind i midten af ovnene på en rist og varm gryde og ovn godt op.
Drys køkkenbordet med rigeligt mel, hvorefter den færdighævet dej vendes forsigtigt ud på, uden at slå luften ud af dejen.
Brug en bagespartel til at vende dejen en enkelt gang ind over sig selv, uden at der kommer mel imellem lagene.
Drys lidt mel på toppen af dejen og spænd forsigtigt dejen op, ved at skubbe siderne ind under sig selv.
Tag den varme gryde ud af ovnen og tag låget af. Kom forsigtigt dejen ned i gryden med oversiden opad og klip et par snit i dejen. Læg låg på gryden og stil gryden tilbage i den varme ovn.
Bag brødet i 10 minutter, hvorefter der skrues ned på 230 grader varmluft. Bag videre i 10 minutter og tag så låget af gryden. Bag videre i yderligere 8-10 minutter, eller til brødet har fået en flot mørk gylden nuance, sprød overflade og slipper uden problemer når du vender bunden i vejret på gryden. Ønsker du en ekstra sprød overflade, så sæt brødet tilbage i ovnen og giver det yderligere 5 minutter, uden gryden.
Lad brødet afkøle på en bagerist.
Noter
Hvis du godt vil lave din egen surdej, så skal du bruge:
1.5 dl vand
0.5 dl hvedemel
0.5 dl grahamsmel
0.5 dl rugmel
Pisk alle ingredienserne godt sammen, til en glat og jævn dej. Kom dejen i en beholder med låg, men lad låget ligge løst på. Lad dejen stå på køkkenbordet i 4 dage og pisk den igennem et par gangen i løbet af dagen.
Spis brødet imens det stadig er lunt, eller nyd det når det er helt afkølet med et lag tandsmør – mums.
Rigtig god fornøjelse.
Ingen kommentar