Bageværk/ Opskrifter

Lækkert malt grydebrød

Malt grydebrød

Jeg har fuld gang i min surdej her hjemme, så der bliver bagt sprødt og saftigt franskbrød, boller og grydebrød i lange baner.

Jeg kører med en grundsurdej, der næsten er lige så flydende som vand. Så det er ikke den typiske surdej, som du ser på IG, der vokser og har fine luftbobler. Jeg kører efter Meyers surdejsprincipper, hvor der bruges en Biga surdej.

Lækkert malt grydebrød

Idag blev det til et lækker og luftigt malt grydebrød, med en skøn sprød skorpe. Mums hvor var det lækkert.

Jeg er altså blevet kæmpe fan af gryde brød. Det er simpelthen så nemt og bekvemt. Især i denne lockdown tid, hvor morgnerne med hjemmeskoling er lidt ekstra langsomme og der derfor, er tid til at kræse lidt ekstra om morgenmaden. Ungerne er blevet glade for at spise friskbragt brød om morgnen. Så vi glædes over, at der er tid til den slags hygge i disse ellers lidt kedelige tider.

Lækkert malt grydebrød

Print Opskrift
Serveringer: 1 brød

Ingredienser

  • 10g gær
  • 5.5 dl koldt vand
  • 0.5 dl surdej
  • 1 spsk agave sirup
  • 15g maltmel
  • 100g grahamsmel
  • 100g speltmel
  • 450g manitobamel
  • 15g groft salt

Instruktioner

1

Dag 1: Udblød gær i koldtvand og tilsæt så surdejen.

2

Tilsæt resten af ingredienserne og ælte det hele godt sammen i 2 minutter ved lav hastighed. Sæt herefter farten op og ælt det hele godt sammen i 10 minutter, eller til dejen slipper siderne i skålen og samler sig om dejkrogen - lav gerne en glutentest.

3

Smør en condibøtte, stor skål eller anden plastbeholder med olie. Kom den færdig æltet dej i skålen og læg låg på, så dejen ikke tørrer ud.

4

Stil dejen på køl og lad den hæve i 12 timer, til dobbeltstørrelse.

5

Dage 2: Tænd ovnene på 250 grader varmluft. Sæt gryden på mindst 4,8L ind i midten af ovnene på en rist og varm gryde og ovn godt op.

6

Drys køkkenbordet med rigeligt mel, hvorefter den færdighævet dej vendes forsigtigt ud på, uden at slå luften ud af dejen.

7

Brug en dejskraber til at vende dejen en enkelt gang ind over sig selv, uden at der kommer mel imellem lagene.

8

Drys lidt mel på toppen af dejen og spænd forsigtigt dejen op, ved at skubbe siderne ind under sig selv.

9

Tag den varme gryde ud af ovnen og tag låget af. Drys lidt mel i bunden og kom forsigtigt dejen ned i gryden, med oversiden opad. Klip et par snit i dejen. Læg låg på gryden og stil gryden tilbage i den varme ovn.

10

Bag brødet i 10 minutter, hvorefter der skrues ned på 230 grader varmluft. Bag videre i 10 minutter og tag så låget af gryden. Bag videre i yderligere 10-15 minutter, eller til brødet har fået en flot mørk gylden nuance, sprød overflade og slipper uden problemer når du vender bunden i vejret på gryden. Ønsker du en ekstra sprød overflade, så sæt brødet tilbage i ovnen og giver det yderligere 5 minutter, uden gryden.

11

Lad brødet afkøle på en bagerist.

Nyd det lækre og saftige malt grydebrød, med dit yndlings pålæg. Jeg kan anbefale, at nyde det imens det stadig er lunt.

Rigtig god fornøjelse.

Nemt grydebrød
malt grydebrød

Ingen kommentar

Skriv et svar