Bageværk/ Madpakke hits/ Opskrifter

Opskrift på bløde rosinboller

Opskrift på bløde rosinboller

Rosinboller har en helt særlig plads i mit hjerte. Jeg bliver helt blød i knæene, bare ved tanken om bløde rosinboller. Når jeg tager en bid af sådan en herlighed, bliver jeg i et kort øjeblik, smidt tilbage til barndommen, hvor min mormor altid serverede bløde teboller, når vi var på besøg. Der er uden tvivl noget nostalgi, over sådan en blød rosinbolle.

Linus havde sidste dag i vuggestuen i fredags. Godtnok rykker han bare ned i børnehaven i den anden ende, men jeg synes nu alligevel, at han skulle have lidt hyggeligt med, som han kunne dele ud på stuen. Jeg ville også have bagt en kage til de voksne, men det var der desværre ikke lige tid til, i mit ellers travle program, så den må de have til gode til næste uge. De skal nemlig også forkæles! Linus har nemlig været omgivet af de mest fantastiske pædagoger, som vi er rigtig kede af, ikke kommer til at være en del af hans hverdag mere. Heldigvis er vi rigtig trygge ved de nye pædagoger, der skal tage over i børnehaven. Det skal nemlig være nogle voksne, der kan gennemskue hans charme, så han ikke slipper afsted, med alt hans ballade. Han er nemlig en fræk lille fyr, med ualmindelig meget charme, så han slipper tit afsted med et smil og det dur altså ikke.

Når men Linus og jeg blev enige om, at han skulle dele de her smørbløde og tilpas søde, rosinboller ud på stuen. De smager helt igennem fantastisk, og man kan absolut ikke købe sig til denne type gammeldags thebolle med rosiner. Jeg er ihvertfald endnu ikke faldet over en thebolle, der på nogen måde kan hamle op med disse smørbløde rosinboller.

Denne opskrift giver 20 stk bløde rosinboller, som mormor lavede dem. Hvis du kommer rosinbollerne i en tætsluttet pose, når de er helt afkølet, så holder dig sig friske til dagen efter, ja man kan faktisk ikke smage, at de er bagt dagen før. Så god en opskrift er denne! Rosinbollerne kan med fordel nedfryses, så du altid er velforberedt, hvis der skulle komme uventede gæster, smart ik?! Jeg opbevarer altid rosinbollerne i Istad plastposer fra Ikea med zip lukning, de kan nemlig bruges igen og igen, grundet den praktiske lukning. Det er simpelthen så smart og så findes de i flere forskellige størrelser.

Hvis du ikke er til rosiner, så kan du sagtens undlade rosinerne, så får du istedet nogle smørbløde teboller. Du kan også erstatte rosinerne med chokolade, så du får nogle lækre bløde chokolade teboller.

opskrift på smørbløde theboller med rosiner - rosin teboller

Du skal bruge følgende: 

  • 25 g gær
  • 5 dl lunkent vand, du kan også bruge mælk
  • 2 æg, + 1 æg til pensling
  • 85 g sukker
  • 15 g  havsalt
  • 900 g hvedemel
  • 90 g blødt smør, skåret i små tern
  • 150 g rosiner
  • Evt. 3 tsk kardemomme

Sådan gør du: 
Rør gæren ud i det lunkne vand. TIP! Hvis du har en røremaskine, vil jeg anbefale at du bruger denne.
Tilsæt æg, sukker og havsalt.
Tilsæt hvedemel og kardemomme over 2 omgange og ælt det godt sammen.
Tilsæt de bløde smørtern og ælt det godt ind i dejen.
Når smørret er helt integreret i dejen, tilsættes rosinerne. Ælt dejen til den er glat og smidig. TIP!Det tager ca 6-8 minutter på røremaskinen. Jeg kører 3-4 minutter ved lav hastighed og 3-4 minutter på fuld hastighed.
Lad dejen hæve lunt og tildækket i skålen i 2 timer. TIP! Jeg lader altid dejen hæve i ovnen, altså en slukket ovn!
Når dejen er færdighævet, vendes den ud på et meldrysset bord.
Del dejen i 2 lige store stykker, som hver trilles til en pølse. Del hver af dej-pølserne i 10 stykker.
Form bollerne og sæt dem på 2 bageplader med bagepapir. TIP! Kom 10 boller på hver bageplade.
Dæk bollerne til og lad dem hæve i 2 timer, eller til dobbelt størrelse.
Pensl bollerne med 1 sammenpisket æg, og bag dem i en forvarmet ovn ved 200 grader varmluft, i 10-12 minutter, eller til de er flotte gyldne.
Afkøl rosinbollerne på en bagerist, eller spis dem mens de stadig er lune.

Nyd de smørbløde rosinboller med et lag tandsmør og i selvskab af en god kop the, elller kaffe, hvis man er til den slags.

Når jeg har bagt en portion rosinboller, holder de ikke meget længere end 2 dage, da de er et kæmpe hit hos ungerne og manden min. Ungerne elsker at have dem med i madpakken, som en lille ekstra snack. De er også gode når lækkersulten melder sig, i løbet af dagen.

Opskrift på gammeldags smørbløde rosinboller - rosin teboller

 

 

2 Kommentar

  • Reply
    Lotte
    5. november 2017 at 13:33

    Er det rigtigt forstået at de skal hæve i 4!!! Timer?? De ser så lækre ud… men er da vidt kommet for sent i gang;-)) kh lotte

    • Reply
      Camilla
      7. november 2017 at 15:06

      Hej Lotte
      Det er helt korrekt, at de skal hæve 4 timer i alt. Jeg lover at de er den lange ventetid værd 🙂
      Mvh Camilla

    Skriv et svar