Bageværk/ Opskrifter

Nem opskrift på lækkert brød i hævekurv – ligesom det fra bageren

Nem opskrift på lækkert brød i hævekurv - ligesom det fra bageren

Det er ikke mange dage siden, at jeg delte en opskrift med dig, på et ret så lækkert grydebrød. Ja faktisk, så er dette saftige brød, som i øvrigt har hævet i en hævekurv, for at få det flotte mønster, lavet på selvsamme surdej, eller rettere.. en opfrisket surdej, lavet på den gamle surdej – you know the drill, huh?

Jeg er helt vildt tosset med det her brød, ikke bare fordi at det smager helt vidunderligt – som i du skal seriøst prøve det godt, men fordi at det er så forbandet fint. Jeg elsker det runde mønster fra hævekurven! Nogle gange skal der utrolig lidt til, at gøre min dag exceptionel go og idag var det åbenbart hævekurven, der gjorde udslaget, heh.

Det er dage som idag der gør, at jeg er helt klar over, at jeg måske ikke er helt normal, hah.

Ej spøg til side..

Det er faktisk lige gået op for mig, at jeg simpelthen bruger mine hævekurve for lidt og det er på tide at få lavet om på. Måske mit næst projekt også skal i en hævekurv.. det tror jeg vidst nok det skal, hih.

Jeg har leget lidt med tanken om et malt brød og et brød med tranebær og valnødder, begge lavet på surdej. Jeg er nemlig ret tosset med den lækre og saftige krumme, som brødet for af surdejen. Hvis du ikke har bagt med surdej før, så er du simpelthen nødt til at prøve det, det giver en helt anden struktur og konsistens til brødet, som gør hele brød- og smagsoplevelse 1000 gange bedre – ihvertfald hvis du spørg mig, så prøv det endelig.

Nem opskrift på lækkert brød i hævekurv

Print Opskrift

Ingredienser

  • 5 dl koldt vand
  • 1 dl surdej
  • 10g gær
  • 300g speltmel
  • 300g hvedemel
  • 15g groft salt

Instruktioner

1

Udblød gær i koldtvand og tilsæt så surdejen.

2

Tilsæt resten af ingredienserne og ælte det hele godt sammen i 2 minutter ved lav hastighed. Sæt herefter farten op og ælt det hele godt sammen i 8-10 minutter, eller til dejen slipper siderne i skålen og samler sig om dejkrogen - lav gerne en glutentest.

3

Smør en stor skål eller plastbeholder med olie. Kom den færdig æltet dej i skålen og læg låg på, så dejen ikke tørrer ud.

4

Stil dejen på køl og lad den hæve i 12 timer, til dobbeltstørrelse.

5

Dagen efter: Drys køkkenbordet med lidt mel, hvorefter den færdighævet dej vendes forsigtigt ud på, uden at slå luften ud af dejen.

6

Brug en bagespartel til at vende dejen en enkelt gang ind over sig selv, uden at der kommer mel imellem lagene.

7

Drys lidt mel på toppen af dejen og spænd forsigtigt dejen op, ved at skubbe siderne ind under sig selv.

8

Drys en generøs mængde mel i din hævekurv, så det er jævnt fordelt.

9

Løft forsigtigt brødet over i hævekurven, så bunden vender opad. Lad dejen hæve tildækket i 2-3 timer.

10

Tænd ovnene på 250 grader varmluft, med en bageplade i midten af ovnen.

11

Vend forsigtigt brødet ud på et stykke bagepapir, ved først at lægge bagepapir og derefter en stor tallerken over dejen, og så forsigtigt vende hævekurven om. På den måde vendes dejen nemt ud på et stykke bagepapir, og tallerkenen giver en fast bund, der gør det nemt, at transportere dejen hen til ovnene.

12

Kom bagepapiret med dejen på, forsigtigt ind i oven på den varme bageplade. Gøres forholdsvis nemt, ved at hælde tallerkenen forsigtigt på skrå, så bagepapiret og dejen glider ned på bagepladen.

13

Bag brødet i 5 minutter, hvorefter der skrues ned på 230 grader varmluft, og bages videre i yderligere 25-30 minutter, eller til brødet har fået en flot mørk gylden farve og lyder hult, når du slår det let i bunden.

14

Lad brødet afkøle på en bagerist.

Noter

Hvis du godt vil lave din egen surdej, så skal du bruge:
1.5 dl vand
0.5 dl hvedemel
0.5 dl grahamsmel
0.5 dl rugmel
Pisk alle ingredienserne godt sammen, til en glat og jævn dej. Kom dejen i en beholder med låg, men lad låget ligge løst på. Lad dejen stå på køkkenbordet i 4 dage og pisk den igennem et par gangen i løbet af dagen.

Brødet har en lækker og saftig krumme, et sprødt ydre og smager som en drøm. Jeg kunne virkelig godt spise et stykke til lige nu.

Rigtig god fornøjelse og velbekomme.

Hjemmebagt franskbrød i hævekurv

Ingen kommentar

Skriv et svar