Skagenslapper er for mig smagen af barndom. Vi fik altid friskbragt franskbrød i weekenderne, fra den lokale bager. En sjælden gang imellem, kunne vi være heldige, at min far havde taget rundstykker med hjem.
Jeg kan stadig huske mine favoritter fra den gang. Det var skagenslapper, ciabatta rundstykker og andre grove rundstykker, gerne fyldt med kerner. Mit yndlings wienerbrød var et rosenbrød, en overskåren eller en romsnegle, hvilket det iøvrigt stadig er. Der er virkelig intet, som et stykke dansk wienerbrød.
Hjemmelavet wienerbrød er ikke noget jeg vil kaste mig ud i, måske på et senere tidspunkt, men hjemmelavede skagenslapper, se det er noget jeg godt selv vil lave.
Jeg har valgt at lave mine skagenslapper med surdej – jeg elsker surdej, men hvis du ikke er til surdej, eller ikke har noget, så kan det sagtens undlades. Der er ikke surdej i en klassisk skagenslap, så derfor kan surdejen sagtens undlades.
Det er et perfekt rundstykke, at servere når hele familien skal samles om morgenbordet, på en langsom lørdag eller søndag. De smager helt vidunderligt og hele din familie vil elske dem!
De er super nemme at lave, især hvis du har en køkkenmaskine.. Så kast dig endelig ud i en omgang hjemmelavede skagenslapper. Du vil ikke fortryde det.
Hjemmebagte koldhævede skagenslapper med surdej
Print OpskriftIngredienser
- 15g gær
- 5 dl kold vand
- 0.5 dl surdej, kan undlades
- 500g hvedemel
- 100g grahamsmel
- 1.5 tsk groft salt
- Solsikkekerner, blå birkes og sesamfrø til bund og top.
Instruktioner
Dag 1: Udblød gær i koldtvand og tilsæt så surdejen.
Tilsæt resten af ingredienserne og ælte det hele godt sammen i 2 minutter ved lav hastighed. Sæt herefter farten på din køkkenmaskine op til fuld styrke, og ælt det hele godt sammen i 10 minutter, eller til dejen slipper siderne i skålen og samler sig om dejkrogen.
Smør en condibøtte, stor skål eller anden plastbeholder med lidt olie. Kom den færdig æltet dej i skålen og læg låg på, så dejen ikke tørrer ud.
Stil dejen på køl og lad den hæve i 12 timer.
Dage 2: Tænd din ovn på 210 grader varmluft og lad bagepladen blive i ovnen.
Drys solsikkekerner på bordet og vend den 'våde' dej ud ovenpå dem. Drys med blå birkes og sesamfrø i et jævnt lag. Skær herefter dejen ud i passende stykker med en dejspartel
Når ovnen er klar, tages bagepladen ud af den varme ovn, hvorefter bagepapiret med bollerne på, rykkes forsigtigt hen på pladen.
Bag bollerne i 20 minutter, til de er gyldne og sprøde.
Lad bollerne afkøle på en bagerist.
Server dem imens de stadig er lune, med dit yndlings morgenpålæg.
Rigtig god fornøjelse.
Ingen kommentar