Tidligere på ugen ringede min far, for at bestille lidt kage til weekend. Han ringer ellers aldrig og bede om kage, så svaret var naturligvis ja. Jeg fik frit spil og jeg havde faktisk ret svært ved at beslutte mig, intet nyt i det, men i sidste ende besluttede jeg mig for, at bage nogle små tærter, så der var en til hver. Min far skulle i herreklub, hvor de et par gange om året samles til en omgang mandehørm og ædegilde, hvor han denne gang skulle stå for kagen. Kagen blev uddelegeret til mig, hvilket udmønstrede sig til disse 6 lækre små tærter.
Jeg har længe leget med ideen om små tærter, med seperat topping, men jeg har ikke rigtig haft nogen særlig lejligheden, til at lave dem, eller i det hele taget viderudvikle på ideen. Så det var ret skønt, at kunne hoppe i køkkenet og lege videre med ideen.
Jeg brugte nogle små tærteforme, som vidst nok er nogle ekstra dybe af slagsen. De er med løse bunde, så den færdigbagte tærte er nem at få ud af formen. Hvis du ikke ejer en tærteform med løs bund, så kan jeg på det varmeste anbefale en, de er intet mindre en geniale! Jeg elsker mine og vil på ingen måde være foruden dem. De gør virkelig livet meget nemmere når det handler om tærtebagning og servering, for det ser bare mere lækkert ud, når tærten serveres uden tærteformen.
Sidste jeg udskiftede mine tærteforme, valgte jeg at investere i nogle af lidt bedre kvalitet, som så naturligvis også kostede derefter, men de er virkelig alle pengene værd. Lige hvad det angår går kvalitet og pris hånd i hånd, ligesom så meget andet. Så står du og skal investere i nogle nye tærteforme, så gå efter dem af lidt bedre kvalitet, de holder altså længere.
Når men anyhow, så brugte jeg små tærteforme på 10 cm. Jeg fik 8 små frugttærter ud af opskriften, så mængden af frugttærter afhænger af din tærteform. Du kan også vælge, at lave en stor tærte istedet for små frugttærter. Det er nemlig dumt at lade sig begrænse, hvis du ikke har små tærteforme, for det er altså en fantastisk lækker opskrift.
Jeg toppede de små tærter med et lille lag hjemmelavet vaniljemousse og lækkert frisk frugt. Frugten kan du med fordel variere efter sæsonen, for de vil også smage skønt med lidt æble, fersken, blomme eller hvad den pågældende sæson, ellers skulle have at byde på. Igen er det dumt at lade sig begrænse.
Opskrift på små frugttærter.
Du skal bruge følgende til de små tærtebunde:
- 250 g marcipan
- 250 g sukker
- 250 g blødt smør, i små tern
- 3 æg
- 65 g mel
- 100 g mørk chokolade
Sådan gør du:
Ælt sukker og marcipan godt sammen. TIP! Bræk marcipanen i små bider, eller riv den på et rivejern, så synes jeg personligt, at den bliver meget nemmere at arbejde med.
Tilsæt den bløde smør lidt efter lidt og ælt det hele rigtig god sammen.
Pisk æggene i et ad gangen og rør godt imellem hvert æg.
Vend tilsidst melet i dejen.
Fordel dejen ligeligt imellem de små tærteforme. Husk at give dine små forme en omgang smør i kanterne, hvis du ikke benytter slip-let forme.
Bag kagerne ved 180 grader til de er faste og gyldne, det tager ca. 20 min. TIP! Husk at alle ovne varme forskelligt, så bagetiden kan variere.
Lad kagerne afkøle på en bagerist.
Når kagerne er helt afkølet, smeltes chokoladen og fordeles i et jævnt lag på dine tærtebunde.
Du skal bruge følgende til vaniljemoussen:
- 3 blade husblas
- 2 pasteuriseret æggeblommer
- 45 g sukker
- 1.3 dl mælk
- 1 vaniljestang
- 1.5 dl piskefløde
Sådan gør du:
Udblød husblassen i koldt vand.
Pisk æggeblommer og sukker til en lys og luftigt masse.
Hæld mælken i en gryde.
Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Vaniljekorn og den tomme vaniljestang kommes i mælken.
Bring mælken i kog og kog i et par minutter. Fjern vaniljestangen.
Sæt skålen med æggemassen over vandbad og pisk den varme mælk stille og roligt i, mens du konstant pisker. Pisk indtil cremen tykner.
Smelt den udblødte husblas i den varme creme og pisk indtil det er helt opløst. Sæt cremen til afkøling.
Pisk fløden stiv og vend den forsigtigt i den let afkølet vaniljecreme.
Fordel vaniljemoussen over tærtebundene og sæt dem på køl, indtil vaniljemoussen har sat sig. TIP! Dette tager gerne ca 2-3 timer.
Andet du skal bruge:
- Sæsonens frisk frugt
Når vaniljemoussen har sat sig, er kagen klar til at blive pyntet med den friske frugt. TIP! Hvis du lige som jeg bruger små bær, så vil jeg anbefale dig at sætte dem på vaniljemoussen, inden moussen sættes på køl, for så sætter bærerne sig samtidig med moussen, på den må triller bærerne ikke lige så let af tærterne.
Når kagerne er pyntet med den friske frugt, så er de klar til at blive serveret.
Rigtig god fornøjelse.
4 Kommentar
jacobsen
12. september 2020 at 18:17Denne tærte dej blev helt flyende ?? Er opskriften rigtig ??
Camilla
15. oktober 2020 at 9:38Hej
Var den flydende da du havde bagt den i ovnen? eller snakker vi den rå og ubagte dej? 😊
Mvh Camilla
Maja
16. februar 2021 at 22:52Hej, super lækre tærter ! I hvor god tid Lan man bage tærterne også fylde dem på dagen ? Mvh Maja
Camilla
17. februar 2021 at 18:31Hej Maja
Du kan sagtens lave tærterne dagen før de skal bruges 😊
Mvh Camilla