Aftensmad/ Opskrifter

Brændende kærlighed på den lidt sundere måde

Brændende kærlighed på den lidt sundere måde

Forleden var jeg alene hjemme med de 2 små, så der stod menuen på en omgang brændende kærlighed, en af A’s livretter og en ret vi får alt for sjældent. For at denne omgang brændende kærlighed passer ind i min kost, blev den lavet med et tvist – altså på den gode måde. Jeg tror vi alle kender den klassiske brændende kærlighed, især fra ens barndom – måske jeg er alene om dette barndomsminde, men jeg elskede når det var på menuen der hjemme, så jeg kan sagtens relatere til hvordan A har det, heh.

Der er intet bedre en kartoffelmos og slet ikke, hvis det er en af de der lette og luftige af slagsen. Når den luftige kartoffelmos kombineres med en omgang sprød bacon, bløde løg og lidt smørsauce, så går det helle op i en højere enhed – en smagssensation hvis du spørg mig. Som prikken over i’et, så toppes den klassiske brændende kærlighed med lidt frisk purløg, en farvefin detalje, der gør retten lidt ekstra indbydende, ihvertfald efter min mening. Lidt garnish gør ofte ret meget for en til tider, lidt kedelig og kønsløs ret, her kan en omgang purløg altså gøre underværker – just saying. Lidt garnish tager gerne en almindelig ret til lidt andre højder, sådan ren udseendemæssigt og her er det vigtigt at huske på, at less is more. Lidt gør virkelig meget, så hold gerne igen, så din garnish ikke overskygger den lækre smag fra din ret.


Jeg har piftet den klassiske brændende kærlighed lidt op og fået den tilpasset til min kostplan, samtidig med, at jeg får lidt usynlige grøntsager i ungerne. Sidstnævnte er næsten det vigtigste af det hele. Grøntsager er i den grad svært at få i ungerne, det er blevet lidt bedre med K, men han er efterhånden også så stor, at han er begyndt at kunne forstå vigtigheden i at spise sundt, især med al den sport han går til. Jeg har derfor lavet kartoffelmosen på både kartofler og blomkål, det giver en virkelig let og lind mos, som smager helt vidunderligt! Derudover så har jeg lavet min brændende kærlighed med en generøs mængde champignoner – bare fordi jeg elsker champignoner, men også fordi de giver en lækker fylde, samtidig med, at de også giver en lidt fyldig kødsmag.

Vidste du godt at champignoner ikke er en grøntsag og derfor ikke tæller med, i dit daglige grøntsags indtag? Det vidste jeg ikke før jeg startede som kostvejleder. Så jeg tænker lige, at jeg vil dele 3 facts om champignoner med dig, som du måske ikke vidste.

  • Champignon har få kulhydrater, meget lidt fedtstof, ingen kolesterol og et højt indhold af proteiner, fibre, vitaminer og mineraler.
  • Tilberedte champignon har meget umami, en slags fyldig kødsmag. Derfor behøver du ikke bruge så meget salt i maden, da svampene i kraft af umamien giver smagsfylde og større tilfredsstillelse ligesom salt.
  • Erstatter du en del af kødet i varme retter med champignon, får du retter med et lavere indhold af fedt og protein. Samlet set bliver energiindtaget mindre. Det er derfor oplagt at supplere dine kødretter med champignon.

Så nu er der ingen undskyldning for, at gå i en stor bue uden om champignonerne i supermarkedet mere, hih.


Brændende kærlighed er i den grad en hjertevarm ret, der ofte frembringer skønne barndomsminder. Så skynd dig ud og handle ind til en omgang brændende kærlighed, det er en total undervurderet ret, heh.

Brændende kærlighed på den lidt sundere måde

Print Opskrift
Serveringer: 1 Forberedelsestid: 25 minutter

Ingredienser

  • Til mosen:
  • 190g kartofler, skrællet og skåret i tern
  • 250g blomkål, skåret i tern
  • Skvat skummemælk
  • Til sauce:
  • 80g bacon i tern
  • 1 lille rødløg
  • 80g champignoner
  • 30g becel

Instruktioner

1

Kog kartofler og blomkål i rigeligt let saltet vand. Kog til mører, 15-20 minutter.

2

Imens steges bacon på en slip-let pande ved medium til høj varme. Når baconen har fået farve og en sprød overflade, skrues ned til medium varme og løg tilsættes. Sauter løg og bacon, til løgene er blevet bløde og transparente, hvorefter champignonerne tilsættes og steges med. Steg til champignongerne er bløde og har fået farve. Tilsæt becel og skru ned til lav varme og lad det passe sig selv i et par minutter.

3

Når kartofler og blomkål er møre, hældes vandet fra gryden.

4

Mos kartofler og blomkål sammen med et skvat mælk, til en let og luftig mos. Smag til med salt og lidt friskkværnet peber.

5

Server den luftige kartoffel-blomkålsmos toppet med brændende kærlighed.

Noter

Jeg laver altid min kartoffelmos med en el-pisker. På den måde undgår jeg store klumper i mosen og så synes jeg bare, at det er nemmest på den måde.

Jeg toppede den lækre brændende kærlighed med lidt frisk timian, bare for øjets skyld, men også fordi det smager ret så godt til den her ret. Purløg havde også været et fantastisk alternativ.

Rigtig god fornøjelse og velbekomme.

Brændende kærlighed og grøntsagsmos

Kilde til facts: lektor Hanne L. Kristensen, Aarhus Universitet, Institut for Fødevarer.

 

 

Ingen kommentar

Skriv et svar