Da jeg var barn fik vi altid ristede hveder, dagen før store bededag. Det var en rigtig hyggelig tradition, som jeg er ret glad for endelig, at have ført videre i vores lille familie. De sidste par år, har overskudet ikke rigtig været der til, at hoppe i køkkenet og bage hvederne selv, men i år havde jeg endelig tid og overskud til, at bage mine egne hveder. Mums, hvor var de bare meget bedre end dem man køber! Smørbløde, lune, tilpas søde og letkrydret hvedeknopper, det var lige noget for ungerne. Det er uden tvivl tiden og besværet værd, at bage sine egne hveder. Faktisk er det overhovedet ikke besværligt, at bage sine egne hveder. Denne opskrift er super nem og kræver egentlig bare, at du har tiden til at lave dem.
I går læste jeg hvorfor det enlig er, at mange spiser sprøde hvedeboller, dagen før store bededag. Tænk at jeg har spist sprøde hveder i så mange år, uden egentlig at vide hvorfor. Måske du heller ikke ved hvorfor ? I så fald, for du en kort forklaring her: Det er en gammel dansk tradition, at spise varme hveder aftenen før store bededag. I gamle dage måtte bagerne ikke arbejde, fra solnedgang dagen før store bededag, og ej heller på selve store bededag. Derfor bagte bagerne bløde hveder, som man kunne købe med hjem og varme dagen efter, nu når bageren havde lukket. Rigtig mange havde svært ved, at holde fingrene fra de bløde og lune hveder, så de spiste hvedeknopperne samme dag. Derfor spiser vi den dag i dag, lune hveder aftenen inden store bededag.
Hvederne kan med fordel bages hele året, de er nemlig også skønne, som en lille aften snack, når den lette sult melder sig. Der er intet som en let krydret hvede med tandsmør. Prøv også at spise hvederne, med en let rørt smør, med lidt kanel og flagesalt – haps, det smager altså fantastisk!
Opskrift på nemme og smørbløde hveder.
Print OpskriftIngredienser
- 50g gær
- 5 dl sødmælk
- 2.5 tsk groft salt
- 100g sukker
- 2 tsk kardemomme
- 4 æg
- ca. 1.1 kg hvedemel
- 150g blødt smør
Instruktioner
Smuldre gæren og lun mælken til den er fingerlun - omkring 40 grader.
Opløs gæren i den lune mælk.
Tilsæt salt, sukker og æg.
Tilsæt hvedemel, kardemomme og smør over 2 omgange og ælt det godt sammen. Hvis dejen er for våd, så tilsæt lidt ekstra mel til dejen bliver sammenhængende, men stadig er blød og smidig. BEMÆRK at en for hård dej giver en kedelig og tør hvede. Ælt dejen til den er glat og smidig. Det tager ca 6-8 minutter på røremaskinen. Jeg kører 3-4 minutter ved lav hastighed og 3-4 minutter på fuld hastighed.
Lad dejen hvile tildækket i 20 minutter, på et let meldrysset bord.
Del efterfølgende dejen i 24 lige store stykker.
Beklæd en dyb bradepande af ca 30x45 cm med bagepapir, eller smør den med lidt smagsneutral olie.
Tril alle 24 dejstykker til stramme boller og læg dem på række i den dybe bradepande. Jeg lavede 4 rækker med 6 stk på hver rækker. Bollerne skal lægge tæt, men lige nøjagtig ikke røre hinanden.
Lad hvedebollerne hæve lunt og tildækket i 2 timer, til de er mere end doblet i størrelsen og er groet sammen.
Bag hvederne i en forvarmet ovn ved 190 grader i 20 minutter, til de er gyldne. Bemærk at bagetiden kan variere afhængig af ovnen.
Lad hvederne hvile i 10 minutter, før du vender dem ud på en bagerist til afkøling.
Nyd de lune og smørbløde hveder, med et lag koldt tandsmør. Hvis du ikke spiser dem når de er nybagte, så del dem i 2 og rist dem i brødristeren, mums det smager også helt fantastisk. Hvis du ikke får spist alle dine hveder, så kan de med fordel fryses ned, så du altid har nybagte hveder ved hånden.
Rigtig god bededagsferie.
Ingen kommentar