Hvis du spørg mine unger hvad deres yndlings spise er, så vil du få svaret pizza, burger, risengrød og spaghetti med kødsauce. Derfor er disse 4 favoritter ofte på menuen her hjemme, selvom vi faktisk spiser ret varieret mad. I sidste uge bestilte vores datter burger, hvilket hun har tikket og bedt om i en meget lang periode, så i sidste uge bukkede jeg under. Rasmus er ikke den store burger eller risengøds spiser, så det skal lige arrangeres med ham, inden jeg smider det på menuen. Risengrød spiser vi kun når Rasmus arbejder sent og derfor ikke spiser hjemme. Ungerne er vilde med det og det er uden tvivl, blevet en helt special ting/spise, som jeg har med ungerne alene, hvilket jeg synes er ret fedt.
Når der står burger på menuen her hjemme, har jeg ofte tyet til den nemme løsning, med at købe de kedelige og tørre færdiglavet burgerboller, som man finder i alle supermarkeder. Det er dog slut med at købe de kedelige og ekstremt tørre burgerboller, for jeg er nemlig begyndt at bage mine egne. Der er mange fordele ved at bage sine egne burgerboller. Udover at de hjemmelavet burgerboller smager helt fantastisk, så er de bløde og har en saftig krumme. De holder sig bløde og saftige til dagen efter, hvis du opbevarer dem i en tætlukket plastpose, ala ISTAD plastposerne fra Ikea. Ja de kan faktisk holde sig forholdsvis friske i op til 2 dage, ved at opbevarer dem på denne måde. De kan desuden også fryses ned, hvilket jeg er kæmpe fan af. Jeg laver nemlig en ordentlig røvfuld og fryser dem ned, så vi altid har friskbagte burgerboller lige ved hånden.
Denne opskrift giver 14-18 stk burgerboller, alt afhængig af hvilken størrelse du ønsker, at burgerbollerne skal være. Burgerbollerne er egentlig forholdsvis simple at lave og kræver ikke det store, det der tager længst tid, er klart hævetiden, så der er det en god ide med lidt tålmodighed og planlægning, hvis du vil lave dem samme dag, som de skal spises.
Opskrift på hjemmelavet burgerboller.
Du skal bruge følgende:
- 25 g gær
- 5 dl lunkent vand
- 70 g sukker
- 15 g havsalt
- 900 g hvedemel
- 90 g blødt smør, skåret i små tern
- Æg og sesamfrø til pynt
Sådan gør du:
Rør gæren ud i det lunkne vand. TIP! Hvis du har en røremaskine, vil jeg anbefale at du bruger denne, da din arbejdsprocesse vil blive en del nemmere.
Tilsæt sukker, havsalt og hvedemel og ælt det godt sammen.
Tilsæt de bløde smør-tern og ælt dejen til den er glat og smidig. TIP! Det tager ca 8 minutter på røremaskinen. Jeg kører 4 minutter ved lav hastighed og 4 minutter på fuld hastighed.
Lad dejen hæve lunt og tildækket i skålen i 1 timer. TIP! Jeg lader altid dejen hæve i ovnen, altså en slukket ovn!
Når dejen er færdighævet, vendes den ud på et meldrysset bord.
Del dejen i 2 lige store stykker, som hver trilles til en pølse. Del hver af dej-pølserne i 7-9 stykker.
Form bollerne og sæt burgerbollerne på en bageplade med bagepapir. TIP! Sæt bollerne med stor afstand imellem hinanden. (Jeg kom 5 burgerboller på hver bageplade).
Dæk bollerne til og lad dem hæve i 30 minutter.
Tryk en bageplade ned på bollerne, så de får den ønskede størrelse. Lad dem herefter hæve i yderligere 1 time og 30 minutter.
Pensl burgerbollerne med et sammenpisket æg og drys rundhåndet, med sesamfrø.
Bag burgerbollerne i en forvarmet ovn ved 200 grader, i 12-14 minutter, eller til de er flotte gyldne.
Lad burgerbollerne afkøle på en bagerist, eller spis dem mens de stadig er lune.
Prøv de lækre og bløde burgerboller, du vil absolut ikke fortryde det. Når du først har prøvet dem, går du aldrig tilbage til de kedelige og tørre burgerboller fra supermarkedet.
4 Kommentar
Sadaf
1. marts 2021 at 13:02Hvordan opbevarer du dem? – vi er kun 2, så der er lige rigeligt med boller
Camilla
1. marts 2021 at 13:08Hej Sadaf
Jeg opbevare dem i en tætlukket beholder eller i en pose med zip-lukning 😊 De kan også fryses ned, så du altid har bløde burgerboller lige ved hånden 😊
Mvh Camilla
Maryam
2. marts 2021 at 0:28Må man gerne anvende olie istellet for smør?
Camilla
2. marts 2021 at 9:52Hej Maryam
Ja det kan man sagtens, det vil dog ændre på bollens krumme. Så ønsker du at bruge olie istedet for smør, vil jeg istedet anbefale dig, at lave disse. Istedet for at lave mini burgerbollerne, så lav dem almindelig størrelse 😊
Mvh Camilla