Shiit det er længe siden, at jeg har været aktiv her på bloggen! Det skyldes rigtig mange ting, ting som jeg ikke vil komme videre ind på i dette indlæg, det må I have til gode til en anden gang. Dette indlæg, skal nemlig handle om opskriften på den bedste Shepard’s Pie, der naturligvis er lavet på vegansk.
Shepard’s Pie har en helt særlig plads i mit hjerte, der er noget nostalgisk over retten, og jeg elsker det! Mit første møde med Shepard’s Pie var hos min barndomsveninde. De boede lige rundt om hjørnet fra os, super praktisk, især når man var så meget sammen som vi var, vi var uadskillelige i en lang årrække. Min venindes mor rockede det der med kartoffelmos, hun forstod sig virkelig på, at lave en luftig og lind mos. Min mors kartoffelmos var længder fra hendes, så den kunne godt pakke sammen og gå hjem, heh. Derfor spiste vi altid hos min veninde, når ordet kartoffelmos indgik i en sætning omhandlende aftensmad. En ad gangene serverede hendes mor kartoffelmosen, oven på det jeg dengang forbandt med en blanding af kødsauce og millionbøf. Det har ihvertfald boret sig godt fast i min hukommelse og jeg har elsket retten lige siden. Jeg husker tydeligt, hvordan jeg siden hen, har tigget og bedt min mor om at lave samme ret, men uden det store held. Min mor er en fantastisk kok, bevares, men hendes forsøg på Shepard’s Pie, har aldrig været tilnærmelsesværdig, så jeg måtte nøjes med at spise lidt oftere med hos min veninde, hih.
Shepard’s Pie er den perfekte comfort food, især på en lidt kedelig og grå dag som idag. Det er familievenlig mad spækket med velsmag, der rigtigt kan hygges med, rundt om bordet. Der er intet der kan samle familien bedre rundt om spisebordet, end et lækkert og velsmagende aftenmåltid. Det er det eneste tidspunkt på dagen, hvor vi har mulighed for at sætte os ned som familie og bare nyde hinanden. Også selvom det måske kun er for 10 minutter, så er det det vigtigste tidspunkt på dagen for os her hjemme.
Vi har hovedsageligt lagt kødet på hylden her hjemme. Der skal dog ikke tages særlige hensyn til os, så når vi er ude, kan vi sagtens nyde et godt stykke kød, men når det er os selv der står for menuen, så er det kødfri-zone. Vi blev så sent som i sidste uge, kaldt for fleksiganere og det er jo egentligt nok, det helt korrekte begreb for vores lille familie, heh.
Siden Plantebevægelsens lancering af produktet ‘Hakket’, er det blevet indtaget i stor stil her hjemme, og denne gang er ingen undtagelse. Det er en perfekt erstatning for kød, ja faktisk så snyder Hakket alle på sin vej. Jeg har endnu ikke mødt en kødspiser, der kunne smage forskel på Hakket og oksekød, se det er da et godt tegn! I denne opskrift har jeg brugt Hakket, en masse grøntsager, god rødvin og smagsfulde krydderurter. Alt dette bidrager til en velsmagende sauce, som toppes med en lækker og lind mos, der herefter bages i ovnen, til den får en lækker og sprød skorpe. Rent ud sagt, her får du altså den lækreste Shepard’s Pie på vegansk.
Den er super nem at lave og kan med fordel laves på forhånd, så den blot skal i ovnen og bages inden servering. Hvis du nu skulle elsker dit kød lidt for meget, og ikke har mod på at prøve noget nyt, så kan du sagtens erstatte Hakket med oksekød, dog helst lammekød. Men jeg lover dig, du vil ikke fortryde at bruge Hakket, du kan ikke smage forskel! Den her opskrift er fuld af smag og hele familien vil elske din Shepard’s Pie.
Shepard's Pie på vegansk
Print OpskriftIngredienser
- Til kartoffelmos:
- 1.5 kg kartofler, skrællede
- 1 blomkålshoved, skåret i små buketter
- Smørbar fra Naturli'
- Soyadrik fra Naturli'
- Salt + peber
- Til saucen:
- Smørbar fra Naturli'
- 1 pk Hakket fra Naturli'
- 1 stort løg, revet
- 2 fed hvidløg, revet
- 2 store gulerødder, revet
- 350g champignoner, finthakket
- 1 stor håndfuld ærter, direkte fra frost
- 3 spsk worcestershire sauce
- 3 spsk tomatpure
- 1.5 spsk frisk timian, finthakket
- 1.5 spsk frisk rosmarin, finthakket
- 3 dl rødvin
- 3.5 dl grøntsagsbouillon
- Salt og peber
Instruktioner
Kog kartoflerne i en stor gryde med rigeligt vand, i 10 minutter.
Tilsæt blomkål og lad kartofler og blomkål koge i yderligere 8-10 minutter.
I en sauterpande over medium-høj varme, sauteres Hakket i en god klat Smørbart. Tilsæt løg og hvidløg, og sauter i yderligere 2 minutter.
Tilsæt gulerødder og champignoner, og skru ned til mediumvarme. Lad det simre i små 5 minutter.
Tilsæt worcestershire sauce, tomatpure, timian, rosmarin og rødvin. Bring det i kog og lad det simre i 2 minutter, til alkoholen er fordampet.
Tilsæt grøntsagsbouillon og lad det simre i 10-15 minutter, til væsken er svundet let ind.
Tilsæt tilsidst ærter og smag til med salt og peber.
Imens tilberedes kartoffelmosen. Kom de møre kartofler og blomkål i en stor skål. Tilsæt et skvat soyadrik og en god klat Smørbar, mos det hele godt igennem med din kartoffelmoser, eller brug din elpisker, og pisk til du har en let og luftig mos. Hvis nødvendigt, så tilsæt lidt ekstra Soyadrik. Smag til med salt og peber.
I et stort ovnfast fad fordeles saucen, hvorefter der ligges et låg, af den lette og luftige mos. Glat mosen godt ud til kanterne, så saucen er lukket helt inde.
Bag din Shepard's Pie i en forvarmet ovn ved 200 grader varmluft, i ca 30 minutter, eller til mosen er flot og gylden.
Noter
Lad din Shepard's Pie hvile i 10 minutter inden servering, så den kan nå at sætte sig.
Server den lækre Shepard’s Pie som den er, eller server den med en lækker og sprød salat, mums.
Rigtig god fornøjelse og velbekomme.
Ingen kommentar